Het schooljaar is gestart en we hebben er weer zin in! Een nieuw schooljaar, nieuwe kansen. De afgelopen weken was het direct al goed zweten. Nog niet direct van het harde werken…;) Maar dat komt nog wel. We genieten nu eerst nog van de mooie zomerweken in september. Het lijkt aan het begin van het schooljaar altijd wat rustig met leer- en maakwerk, maar schijn bedriegt. Onze ervaring is dat je juist aan het begin van het schooljaar direct goede cijfers neer kan zetten. Staat er eenmaal een goede basis, dan kun je ook wat hebben. Voor de examenklassers geldt dat het schooljaar relatief kort is. Er zijn niet voor niets veel examenklassers die goed van start zijn gegaan met vakbegeleiding en/of huiswerkbegeleiding. In deze nieuwsbrief is er aandacht voor onze enthousiaste en gedreven collega Meike. Dat er nog maar veel puddingbroodjes mogen volgen. Ook besteden we aandacht aan de opstart van het nieuwe schooljaar. Misschien onderschatten we weleens wat daar allemaal bij komt kijken. Veiligheid in de groep en een positieve sfeer zijn voor ons ook belangrijke aandachtspunten tijdens de vak- en huiswerkbegeleiding. We wensen iedereen weer veel leer- en werkplezier! Namens de collega’s van Studiecentrum Sliedrecht een hartelijke groet, Peter Voorberg
StudieActief
Vorig jaar zijn wij gestart met StudieActief: online vakbegeleiding. We hopen dat we dit jaar nog meer leerlingen en studenten online verder kunnen helpen. Ook online gaan wij voor begeleiding die precies is afgestemd op de leerdoelen van de leerlingen een persoonlijke aanpak. Volgt uw kind begeleiding bij ons en kent u iemand die ook op zoek is naar bijles? Met StudieActief is de afstand geen belemmering meer. Als u zorgt voor een nieuwe aanmelding bij Studiecentrum Sliedrecht of StudieActief, bieden wij u één gratis bijles aan. (actie loopt van 15-9-2023 tot 1-11-2023)
Een goed begin
Aan het begin van het schooljaar willen we allemaal een goede start maken. Ook leerlingen hebben allerlei goede voornemens. Maar voor veel van hen betekent een nieuw schooljaar ook een nieuwe klas. Opeens zit je niet meer in je vertrouwde basisschoolgroep, maar moet je allemaal nieuwe mensen leren kennen. Of je beste vriendin heeft andere keuzevakken dan jij en nu weet je niet naast wie je moet gaan zitten als zij er niet is. Alle goede voornemens maken al snel plaats voor de vraag: Hoor ik er eigenlijk wel bij?
De Amerikaanse psycholoog Bruce Tuckman introduceerde een model voorgroepsdynamiek dat bestaat uit vijf fases: forming, storming, norming, performing en adjourning. Forming is de fase waarin de kennismaking plaatsvindt. Nadat de leerlingen elkaar hebben leren kennen, wordt er in de stormingsfase bepaald wat de hiërarchie in de groep is. Dit gaat vaak samen met onzekerheid, conflicten en irritaties. In de volgende fase bepaalt de groep, al dan niet gestuurd door docenten, de normen. Pas daarná komt performing: presteren. Als leerlingen in een hechte, positieve groep zitten, voelen ze zich veilig en is er ruimte om te leren. Iedere leerling zal het groepsvormingsproces anders ervaren, maar voor iedereen geldt dat het een onrustige, onzekere periode is.
Daarom is oog voor het individu zo belangrijk in het onderwijs, ook bij Studiecentrum Sliedrecht. De laatste fase, adjourning, heeft trouwens alles te maken met afscheid nemen. Maar dat laat als het goed is nog even op zich wachten…
In de meivakantie geven wij weer examentraining. Meld nu vast aan om zeker te zijn van een plaats!
Hoe overleef ik de brugklas?
Tips van onze leerlingen
- Geloof in jezelf en blijf positief.
- Begin gelijk met leren, zodat je bij blijft.
- Ga niet rennen door de gang. Je zit niet meer op de basisschool.
- Ga achterin het lokaal zitten, maar zeker niet bij het raam.
- Neem een paar lekkere snacks mee.
- En heb vooral heel veel respect voor je oudere schoolgenoten
Maak kennis met Meike
Hoi, ik ben Meike en ik werk nu anderhalf jaar bij het Studiecentrum. Ik studeer onderwijswetenschappen en dus vind ik alles wat met onderwijs te maken heeft interessant. Ik leer over alle verschillende manieren waarop er geleerd kan worden en ik vind het erg leuk om met mensen mee te denken over hoe je dat het best kunt doen. Ik zocht naar een manier om deze kennis in praktijk te kunnen brengen en zo ben ik bij het Studiecentrum terechtgekomen.
- Wat voor werk doe je bij het Studiecentrum? Op het moment ben ik tweemiddagen/avonden in de week bij het Studiecentrum te vinden. Ik geef dan vakbegeleiding aan mijn leerlingen en dit doe ik met veel plezier.
- Hoe was je zelf als leerling? Ik was best een serieuze leerling. Ik deed altijd goed mee in de les, wat enorm scheelde. Maar ik wist ook wel hoe je lol moet maken op school, want dat is ook belangrijk.
- Wat vind je het mooist aan je werk alsvakbegeleider? Ik vind het leuk om te zien wanneer leerlingen trots binnenkomen om te vertellen dat ze een goed cijfer hebben gehaald voor een moeilijke toets. Zo zie je maar weer dat hun harde werk vaak wordt beloond.
- Welk vak vind je het leukst om uit te leggen? Hmm, dat is lastig! Op dit moment geef ik veel vakbegeleiding voor wiskunde en dat vind ik erg leuk om te doen. Maar geschiedenis was altijd mijn favoriete vak op school en daarom vind ik dit ook erg leuk om uit te leggen. Ik ben er dus nog niet helemaal over uit.
- Wat zijn jouw tips voor een goed begin van het schooljaar? Ik denk dat het belangrijk is om vanaf het begin van het schooljaar goed mee te doen in de les en je huiswerk bij te houden. Als je het aan het begin laat afweten, zie je vaak dat het aan het einde van het jaar lastig wordt. Je moet ook onthouden waar je het allemaal voor doet. Naar school gaan is niemands hobby, maar als je een doel hebt, is het vaak een stuk makkelijker.
- Welke uitspraak van een leerling zul je nooit vergeten? ‘Ik heb een 7,8 gehaald voor wiskunde! Om dit te vieren heb ik voor ons puddingbroodjes meegenomen. Die kunnen we tijdens het maken van mijn huiswerk opeten.’