Het jaar vordert snel en we gaan alweer de laatste periode van het schooljaar in. Plannen wordt gemaakt voor volgend schooljaar: een overstap naar een nieuwe opleiding, een andere locatie of een volgende klas. Het is fijn als dat allemaal soepel verloopt. Wij zijn er voor de leerlingen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Door ruim 15 jaar ervaring weten we wat leerlingen nodig hebben wanneer ze bij een bepaald vak vastlopen op inhoudelijk gebied, maar ook als motivatie, concentratie of een beperking een rol speelt. De komende periode gaat er een hele groep leerlingen centraal examen doen. Een spannende tijd! In en rond de meivakantie komen ze extra trainen en door gericht de leervragen te bespreken, zien we dat dit vaak goed resultaat oplevert! Voor de overige leerlingen duurt het dan ook niet lang meer en we gaan de laatste weken in richting de zomervakantie. In deze nieuwsbrief een interview met onze vaste medewerker Leanne Stam. Al jarenlang verbonden aan Studiecentrum Sliedrecht, vormt zij een stabiele kracht, die voor veel leerlingen een vertrouwd gezicht is bij de huiswerkbegeleiding. De eerste leerlingen maken gebruik van StudieActief, de online-poot van Studiecentrum Sliedrecht. Leerlingen hoeven niet fysiek gebruik te maken van de locatie, maar volgen vanuit huis online de vakbegeleiding. Dit is een uitkomst bij ziekte, beperking of wanneer je verder weg woont. Veel leesplezier en een hartelijke groet, Peter Voorberg

Examentraining

24 april t/m 5 mei. De examens komen steeds dichterbij. Voor veel leerlingen is dit een intensieve periode, waarin zij veel moeten leren. Wij helpen hen daar graag bij! We hebben al veel aanmeldingen ontvangen voor de examentrainingen, maar er zijn nog een paar plekjes vrij. Geef uw kind dus snel op via Examentraining – StudiecentrumSliedrecht. Bij de examentrainingen gaan we gericht aan de slag met de vakken die uw zoon of dochter moeilijk vindt. We geven vakinhoudelijke uitleg, maar we besteden bijvoorbeeld ook aandacht aan het maken van een planning. Zoals u van ons gewend bent, krijgt u na iedere examentraining een evaluatieverslag waarin we de belangrijkste punten nog eens op een rijtje zetten, zodat u precies weet waar we aan gewerkt hebben.

StudieActief

Wij geven nu ook online vakbegeleiding! Bij StudieActief…

  • Helpen we leerlingen om betere cijfers te halen.
  • Werken enthousiaste begeleiders die de leerstof goed kunnen uitleggen.
  • Krijgen ouders en leerlingen iedere week een evaluatieverslag.
  • Wordt iedere leerling persoonlijk en op maat begeleid.

Meld direct aan via de link of stuur deze nieuwsbrief door naar iemand die iets verder weg woont. Samen gaan we voor resultaat!

Tipkaartjes

Om onze leerlingen te helpen thuis ook effectief te leren, geven wij hen sinds kort kaartjes mee met onze belangrijkste tips. Iedere maand staat er een ander thema centraal, zoals leren concentreren, leren organiseren en jezelf leren motiveren. Maar effectief leren begint natuurlijk met het maken van een goede planning, dus dat was ook ons eerste thema.

Competentie, autonomie en relatie

Volgens Luc Stevens, oprichter van het Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken, heeft ieder mens drie levensbehoeften waar het onderwijs aan moet voldoen. Hij zegt dat iedereen succes wil ervaren, onafhankelijk wil zijn en erbij wil horen. Oftewel, leerlingen hebben behoefte aan competentie, autonomie en relatie. Een leerling is competent als hij uitdagingen aan durft te gaan, omdat hij gelooft in zijn eigen kunnen. Hij ervaart autonomie als hij taken zelf kan uitvoeren, ook al heeft hij daar soms wat hulp bij nodig en hij voelt zich bij een goede relatie gewaardeerd om wie hij is. Daarom staan competentie, autonomie en relatie centraal in onze aanpak, want om het in de woorden van Luc Stevens te zeggen: ‘Als er in voldoende mate is voldaan aan de behoefte aan competentie, autonomie en relatie is er welbevinden, motivatie, inzet en zin in leren.’

Wie is Leanne en hoe ben je bij het Studiecentrum terechtgekomen?

Ik ben dus Leanne Stam, ik ben 25 jaar enik werk hier sinds 2020. Daarvoor ben ik docent Engels geweest en toen heb ik gemerkt hoeveel leerlingen gebaat zijn bij een persoonlijke aanpak, zeker als het even niet zo goed lukt op school. Daarom heb ik de overstap gemaakt naar Studiecentrum Sliedrecht.

  • Wat voor werk doe je? Ik geef voornamelijk huiswerkbegeleiding. Daarbij help ik leerlingen die voor meerdere vakken onvoldoende staan en bijvoorbeeld moeite hebben met plannen. Daarnaast geef ik vakbegeleiding Duits en nu ga ik me natuurlijk ook weer inzetten voor de examentrainingen.
  • Wat vind je het mooist aan je werk als huiswerkbegeleider? Het geeft me veel voldoening om te zien dat leerlingen door onze begeleiding echt vooruitgaan. Ik houd ook van de afwisseling. Iedere middag heb ik weer andere leerlingen voor me, uit allerlei leerjaren en van verschillende niveaus.
  • Wat zou je zeggen tegen de ouders van een leerling die niet te motiveren is voor zijn schoolwerk? Dat belonen vaak beter werkt dan dwingen. En heel praktisch: zet thuis een timer tijdens het huiswerk, zodat uw zoon of dochter een duidelijk kader heeft en er een einde in zicht is.
  • Welke uitspraak van een leerling zal je nooit vergeten? De meest memorabele uitspraken zijn niet echt voor herhaling vatbaar 🙂 Maar ik vind het altijd leuk als leerlingen na hun examen of aan het einde van het jaar nog even ‘dankjewel’ komen zeggen.
  • Welk vak vind je het leukst? Engels zal denk ik altijd mijn favoriete vak blijven, maar sinds ik hier werk, vind ik wiskunde ook steeds leuker.
  • Wat is het belangrijkste advies dat je leerlingen wil meegeven? Geef nooit op, maar blijf doorzetten. Dan komen heel veel dingen vanzelf op hun pootjes terecht.