De laatste weken van het schooljaar… Voor veel leerlingen is het nog een spannende, of in ieder geval intensieve periode. Maar daarna is het genieten van een heerlijke, lange vakantie! We hebben met elkaar hard gewerkt om de overgang naar het volgende leerjaar mogelijk temaken. We hopen dat het is gelukt. Voor veel examenkandidaten geldt in ieder geval dat ze hun diploma hebben gehaald. Van harte gefeliciteerd! We feliciteren ook de ouders, mentoren en vakdocenten. We hebben met elkaar een mooi resultaat behaald. Een enkeling gaat nog voor de herkansing of doet het jaar over. We wensen jullie allemaal allegoeds toe! In deze nieuwsbrief aandacht voor ‘de tip van de maand’. Iedere maand geven wij onze leerlingen een tipkaartje mee waarin we een paar belangrijke tips op een rijtje zetten. Tijdens de les en in de wekelijkse evaluatieverslagen leggen we aan de leerling uit hoe ze deze studietip in praktijk kunnen brengen. Ook vindt u een interview met onze collega Robin Vleugel, een enthousiaste docent economie en bedrijfseconomie. Hij is werkzaam opeen van de scholen in de regio en ook bij ons Studiecentrum. Deze combinatie vinden we waardevol en het vertaalt zich in goede resultaten bij de leerlingen. Na hard werken, is het goed rusten. Wij gaan dus ook heerlijk van de vakantie genieten. Half augustus staan we weer voor jullie klaar om in een nieuw seizoen leerlingen op maat verder te begeleiden! Hartelijke groet, Peter Voorberg

Online vakbegeleiding

Steeds meer leerlingen volgen online vakbegeleiding via StudieActief. In de meivakantie zijn er zelfs een paar leerlingen geweest die vanaf de camping examentraining hebben gevolgd en dat is ze goed bevallen. We hopen dat we komend schooljaar nog meer leerlingen online verder kunnen helpen. Wij geven in alle vakken bijles, dus iedere scholier in Nederland kan bij ons terecht. Kijk voor meer informatie op onze website.

Terugblik op de examentrainingen

We kijken terug op een intensieve meivakantie, waarin veel leerlingen bij ons nog flink aan de slag moesten om zich optimaal voor te bereiden op de examens. We hebben met het team hard gewerkt om hen daarbij te helpen. Bijna ieder vak is wel een keer voorbij gekomen en we hebben de leerlingen zoveel mogelijk tips gegeven om hun examens goed te maken. We zagen bij ieder begeleidingsmoment vooruitgang, maar het examen blijft natuurlijk altijd spannend. Ondertussen weten we dat bijna alle leerlingen zijn geslaagd. Nogmaals van harte gefeliciteerd en heel veel succes met jullie vervolgopleiding!

Van onze leerlingen

‘Ik kan jullie vertellen dat het mij flink heeft geholpen.’

Aan het einde van het schooljaar vinden we het altijd mooi om met onze leerlingen te reflecteren op hoe zij de begeleiding hebben ervaren. Eén van hen heeft ook een reactie geschreven voor in deze nieuwsbrief. Deze leerling uit havo 2 zegt: Ik zit nu al een jaar bij Studiecentrum Sliedrecht en ik kan jullie vertellen dat het mij flink heeft geholpen. Aan het begin van het jaar dacht ik: Het komt wel goed. Ik ben vorig jaar ook overgegaan, dus dat zal nu ook geen probleem worden. Ik had het mis en stond na een paar weken zes onvoldoende punten. Mijn moeder gaf de hoop al op, maar ik geloofde in mezelf, tot ik weer vier onvoldoendes achter elkaar haalde.’ Acht onvoldoende punten kun je echt niet meer ophalen,’ zei mijn moeder. Maar toen gaf ze me op voor een extra uur begeleiding. Dat hielp gelukkig en nu sta ik nog maar twee onvoldoendes. Waarschijnlijk kan ik dus zonder problemen over naar klas 3.

Volgend jaar direct goed starten in de brugklas of het examenjaar? Volg vanaf de eerste week vak- en huiswerkbegeleiding!

Hoe goed is uw geheugen?

In de laatste toetsweek van het jaar moet er weer veel geleerd worden en dat gaat altijd gepaard met onthouden. Nieuwe informatie komt eerst binnen in ons zintuiglijk geheugen. Daarna wordt de informatie doorgegeven aan het korte termijngeheugen. Uit onderzoek is gebleken dat ons korte termijngeheugen ongeveer zeven informatie-eenheden kan onthouden. We leggen het uit met een voorbeeld. Lees het volgende rijtje getallen drie keer door en probeer het daarna uit uw hoofd op te zeggen.

1 4 2 2 7 4 2 5 1 2 1 1

Grote kans dat het beter lukt als u het opsplitst in de volgende zes eenheden. Misschiendeed u het zelfs al automatisch. 

14 22 74 25 12 11

Maar natuurlijk willen we dat de informatie ook in het lange termijngeheugen terecht komt. Dat gebeurt onder andere door herhaling. U kunt het rijtje dus gewoon heel vaak lezen, maar het is nog beter om de nieuwe informatie te koppelen aan dingen die u al weet. Daarvoor moeten we de getallen in iets andere eenheden indelen. 

14/2 27/4 25/12 1/1

Oftewel: Valentijn, Koningsdag, Kerst, Nieuwjaar. Als we de getallen koppelen aan bekende data, zijn ze makkelijker te onthouden. Het leren van toetsen werkt eigenlijk hetzelfde. Om iets te onthouden, moeten leerlingen de stof vaak herhalen en de nieuwe informatie ergens aan koppelen. Dat kan door middel van ezelsbruggetjes en het kan bijvoorbeeld ook met plaatjes. Maar het beste is om de informatie te koppelen aan een persoonlijke ervaring. Uitleggen hoe een vaccinatie werkt, gaat na de coronacrisis bijvoorbeeld een stuk makkelijker.

Interview Robin Vleugel

  • Wie ben je en hoe ben je bij het Studiecentrum terechtgekomen? Mijn naam is Robin Vleugel en ik werk nu bijna een jaar bij het Studiecentrum. Ik ben hier gaan werken, omdat ik het onderwijs een erg interessant vakgebied vind en ik het fijn vind om leerlingen te helpen.
  • Wat voor werk doe je? Ik geef vakbegeleiding en huiswerkbegeleiding.
  • Wat vind je het mooist aan je werk als vak- en huiswerkbegeleider? De vooruitgang die je de leerlingen ziet boeken.
  • Hoe was je zelf als leerling op de middelbare school? Haha, als leerling was ik wel heel leergierig, maar ik was zelf niet zo erg van het huiswerk maken. Maar als je oplet in de les, scheelt dat al heel veel.
  • Wat is je favoriete vak? Economie of bedrijfseconomie vind ik het leukst om uit te leggen, omdat ik ook docent economie ben.
  • Welke uitspraak van een leerling zal je nooit vergeten? ‘Ik had er vandaag, net als vorige week, geen zin in, maar ik ben er toch. Bent u niet trots?’
  • Wat is het belangrijkste advies dat je leerlingen wilt meegeven? Probeer altijd aan je toekomst te denken. School is nooit het leukste wat er is, maar uiteindelijk is het erg goed voor je.