Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van Studiecentrum Sliedrecht. We willen u graag op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. Veel leesplezier gewenst! De eerste maanden van het schooljaar zijn voorbijgevlogen. We zijn blij met alle nieuwe leerlingen die we mochten verwelkomen en met alle positieve reacties die we hebben gehad van leerlingen, ouders en mentoren. In het afgelopen jaar hebben we onze samenwerkingen verder mogen uitbreiden naar andere VO-scholen in Sliedrecht en Hardinxveld. Ook zijn we alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de examentrainingen. En natuurlijk vragen we uw aandacht voor de mogelijkheid om online vakbegeleiding te volgen bij StudieActief.

Examentrainingen 

In de meivakantie van 2023 organiseren wij weerexamentrainingen. We kijken ernaar uit om zoveel mogelijk leerlingen op weg te helpen naar hun diploma. Onze examentrainingen zijn altijd een-op-een en worden gegeven door deskundige en ervaren studiebegeleiders. Wij werken met pakketten van acht uur en stemmende examentrainingen altijd af op wat uw zoon of dochter nodig heeft voor één of meerdere vakken. Na ieder blok van twee uur krijgt u een evaluatieverslag, zodat u goed op de hoogte blijft van wat er tijdens de examentraining is behandeld. Vorig jaar hadden wij een slagingspercentage van 100%, dus als uw kind wel een steuntje in de rug kan gebruiken, kunnen wij het verschil maken. Klik op de onderstaande link om gelijk aan te melden. 

Hoe leer je nou eigenlijk het best?

 • Bij de vak- en huiswerkbegeleiding krijgen we het vaak te horen: ‘Maar hoe moet ik dat leren dan?’ Een leerling bladert zuchtend door zijn boeken heeft geen idee hoe hij al die informatie ooit in zijn hoofd zou moeten krijgen. Daar hebben wij natuurlijk een paar tips voor. 
 • Zorg ervoor dat je afleiding zoveel mogelijk voorkomt. Ruim je bureau op, leg je telefoon weg en zeg tegen de mensen om je heen dat je even niet gestoord mag worden. Rust in je omgeving zorgt voor rust in je hoofd. 
 • Verdeel de stof die je moet leren in kleine stukjes en spreid alles uit over meerdere dagen. 
 • Pak je pen erbij. Maak een samenvatting van de zaakvakken, schrijfde woordjes van de vreemde talen over en maak oefenopdrachten voor wiskunde, natuurkunde en scheikunde. 
 • Herhalen is belangrijk. Dat is nog een reden om op tijd te beginnen met leren, want als je vaker kunt herhalen, zul je de stof steeds beter gaan onthouden. 
 • Bekijk als laatst de leerdoelen nog een keer om te zien of je genoeg kennis hebt om de toets te maken. Succes!

Online vakbegeleiding

Speciaal voor leerlingen die wat verder weg wonen, willen wij na de kerstvakantie ook online vakbegeleiding aanbieden. We hopen dat we op deze manier nog meer leerlingen te kunnen helpen. Net als onze begeleiding op locatie, is de online vakbegeleiding persoonlijk en doelgericht. Meer informatie kunt uvinden op www.studieactief.nl.

5 tips om je hersenen in de vakantie actief te houden

 1. Ga lekker op de bank zitten en kijk een Engelse kerstfilm.
 2. Train je geheugen met een potje Memory, vergroot je woordenschat met Scrabble of word een echte ondernemer in het spel Koehandel.
 3. Ga met je vrienden op stap en probeer te ontsnappen uit een Escaperoom.
 4. Maak een reis door het menselijk lichaam in museum CORPUS.
 5. Bereken hoeveel procent van het afgelopen jaar je op school hebt doorgebracht. Valt het mee of tegen?

MBO en HBO

De afgelopen jaren weten ook steeds meer MBO- en HBO-studenten hun weg naar het Studiecentrum te vinden. Zij lopen bijvoorbeeld vast met een moeilijk vak, hebben extratraining nodig voor een bepaalde toets of vragen om hulp bij het creëren van overzicht in alle studieopdrachten. Eén van hen vertelt: ‘Ik doe de MBO-opleiding verzorgende IG op het Da Vinci College in Dordrecht. Ik heb altijd al moeite gehad met Nederlands en daarom ben ik naar het Studiecentrum gegaan. Bij de vakbegeleiding doen we oefeningen om beter te worden in schrijfvaardigheid, spelling en woordenschat. Ik merk dat ik veel aan deze uren heb en dat ik nu beter kan meekomen in de lessen op school. Natuurlijk is het ook altijd gezellig op de maandagavond. Ik zou de vakbegeleiding zeker aanraden voor studenten.’